Останні головні новини України » Новости » Публикации » Экономика » Монетизація субсидій: Мінфін і ОСББ знайшли компроміс
11:54 Среда 0 849

Монетизація субсидій: Мінфін і ОСББ знайшли компроміс

14-02-2018, 11:54

В Міністерстві фінансів відбулася зустріч представників об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів.


Про це йдеться у спільній заяві Міністерства фінансів та ОСББ/ЖБК опублікованому на сайті Міністерства фінансів.

Під час зустрічі, обговорювалися подальші кроки по монетизації субсидій в Україні.


Головною темою зустрічі було запровадження механізму впровадження і визначення термінів реалізації проекту по монетизації субсидій.

В результаті дискусії всі присутні висловили підтримку ідеї монетизації пільг і субсидій і створили робочу групу, до складу якої увійшли Громадянська мережа "ОПОРА", Рада голів ОСББ, Громадська спілка "Об'єднання ЖБК, ОСББ "Вікторія" та ГО "Асоціація розвитку ОСББ і ЖБК "Сучасний дім".


В результаті першого засідання робочої групи за участю міністра фінансів, було знайдено компромісне рішення, яке вирішує більшу частину спірних питань, які озвучили представники ОСББ/ЖБК.


Зокрема, сторони домовилися, що буде вирішена проблемна ситуація із закриттям казначейських рахунків, відкритих ОСББ в 2018 році для отримання пільг і субсидій.


Крім того, до кінця лютого 2018 року буде повністю знято питання по заборгованості.


Згідно з домовленістю, борги по відшкодуванню пільг і субсидій за всіма вкладами ОСББ по 2017 рік будуть погашені на рахунки ОСББ в банках.


Також, сторони прийшли до угоди, що монетизація пільг і субсидій має бути запроваджено з січня 2018 року, з фактичною виплатою коштів громадянам з 1 квітня 2018 року, у разі прийняття проекту цієї постанови на засіданні уряду.

Невирішеним залишилося тільки питання про обсяг монетизації. Так, представники ОСББ наполягають на монетизації пільг і субсидій, які нараховуються на всі внески (витрати), які сплачуються громадянами в ОСББ.


Мінфін, зі свого боку, запропонував ввести монетизацію тільки субсидій (без пільг), та й то тих, які використовуються для покриття витрат на утримання будинків і споруд, прибудинкових територій, управління багатоквартирним будинком, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.


За словами Данилюка, важливо, що сторони мають принципово однакове бачення напрямів реформування системи соціального захисту.

"Важливо, що і в мінфіні, і в ОСББ/ЖБК в цьому випадку загальна мета: реальна монетизація субсидій. Ми разом шукаємо оптимальний варіант системи фінансування житлово-комунальних субсидій для нашої країни. І ми його знайшли", - зазначив міністр фінансів.

Зазначимо, що перший етап реформи всієї системи розрахунків за житлово-комунальні послуги - монетизація субсидій на рівні підприємств-представників послуг - запрацював в Україні з 1 січня 2018 року.


Як повідомлялося, 26 квітня 2017 року Кабінет міністрів прийняв рішення про монетизацію суми зекономленої субсидії на оплату газу та електроенергії.

На початку листопада минулого року уряд затвердив запровадження з 1 січня 2018 року механізму розрахунків з теплокомуненерго за поставлені населенню в рамках субсидій послуги "живими" грошима замість клірингових операцій взаємозаліку.

В кінці січня 2018 року представники ОСББ (об'єднань співвласників багатоквартирних будинків) закликали уряд найближчим часом запустити адресну монетизацію субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для населення, а також відшкодувати заборгованість бюджету за пільгами та субсидіями за попередні періоди перед ОСББ, що повинно дозволити об'єднанням своєчасно та в повному обсязі оплачувати рахунки, а також інвестувати кошти в енергомодернізацію будівель.




ЗАЛИШАЙТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Экономика 21:05 Понедельник 0 143 Блокада границы с Польшей доказала, что Украину ждет жесткая конкуренция за рынки ЕС, — Александр Кацуба

Большинство наших соседей и на пути нашей интеграции в ЕС и НАТО и на международных рынках будут нам скорее конкурентами, чем друзьями и партнерами.