Останні головні новини України » Новости » Политика » В Украине » "Аналог КДБ". У Раді запропонували об'єднати ГУР із контррозвідкою та підпорядкувати президентові. Правозахисники проти
14:10 Вторник 0 1 559

"Аналог КДБ". У Раді запропонували об'єднати ГУР із контррозвідкою та підпорядкувати президентові. Правозахисники проти

24-05-2022, 14:10
У Верховній Раді 17 травня було зареєстровано законопроєкт №7380, який передбачає розширення Головного управління розвідки до Управління розвідки та контррозвідки. Його ініціаторами стала низка нардепів, переважно від "Слуги народу".
За словами авторів, законопроєкт розроблено для "удосконалення спроможностей здійснювати контррозвідувальну діяльність уповноваженими органами", "об’єднання у розвідувального органу Міністерства оборони України функцій воєнної розвідки та контррозвідки", а також "підпорядкування розвідувального органу Міністерства оборони України – президенту України".

Документ пропонує:

  • припинити діяльність органів воєнної контррозвідки Служби безпеки України;
  • оптимізувати Службу зовнішньої розвідки України через зменшення її чисельності;
  • передати функції до розвідувального органу Міністерства оборони України;
  • надати розвідувальному органу Міноборони статус суб'єкта контррозвідувальної діяльності.
Новий орган хочуть назвати "Служба військової розвідки та контррозвідки України". Передбачено, що Служба зовнішньої розвідки України та органи військової контррозвідки СБУ і далі провадять свою діяльність до затвердження президентом України положення про нову службу.

Якщо такий закон буде ухвалено, він "перекреслить майбутнє всіх спецслужб і поверне їх до радянських практик", вважає журналістка, координаторка Медійної ініціативи з прав людини Ольга Решетилова. Про це вона заявила у Facebook 18 травня.

"Під шум війни деякі люди з Офісу президента і ГУР настільки повірили у власну безсмертність, що вирішили прибрати до рук воєнну контррозвідувальну діяльність у державі... Реформувати СБУ і працювати над розвитком військової контррозвідки? Нащо? Якщо можна просто її знищити, створивши аналог КДБ", – написала Решетилова.

За її словами, правозахисники вже багато років говорять про необхідність незалежної контррозвідувальної діяльності, яка є винятковою та основною функцією Служби безпеки України. До цього, за її словами, має зводитися вся реформа СБУ.

"Я закликаю оборонний та суміжні комітети Верховної Ради надавати по пиці ініціаторам і порадити їм зайнятися справжньою реформою СБУ, яка вже давно прописана, посиленням СЗРУ та технічним забезпеченням ГУР", – наголосила Решетилова.


Серед співавторів законопроєкту першою вказано заступницю голови комітету Ради з питань нацбезпеки та оборони, нардепку від "Слуги народу" Мар'яну Безуглу.

Вона прокоментувала пост Решетилової, але згодом видалила свій коментар. У ньому Безугла пропонувала "кожному займатися своєю справою" та заявляла, що ідея законопроєкту належить "потужному військовому відомству", а за основу взято, зокрема, досвід Ізраїлю.



ЗАЛИШАЙТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив